ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS

Nyulak, macskák, kutyák,háziállatok, nyúltartás és tenyésztés


Rengeteg oldalt böngésztem át a neten hogy mindent megtudhassak a nyúltartásról és tenyésztésről.

Sokat megfogadtam, sokat kipróbáltam. Íme a Tapasztalatok:


A nyúl fontosabb takarmányai


Miután mind a törpenyúl, mind a házinyúl őse az üregi nyúl, ezért viselkedésük és táplálkozásuk is nagyon hasonló.  Így a fûféléket, a fák gyökereit, a facsemeték kérgét, a beérõ szemes terményeket fogyasztanak.


Nekem bevált takarmányozási módszer:

- a zab-árpa mint szemestakarmány,

- a réti fű  nyáron zöld télen szárított formában!A nyulak táplálóanyag szükséglete négy kategóriában adható meg. 

(létfenntartás, vemhes, növendék, szoptató) 


Látható, hogy a szoptató nyúl igényli,  a legkoncentráltabb takarmányt. Az igény tekintetében ezt követi a növendék, majd a vemhes nyulak illetve a csak létfenntartón tartott (üres) állat igénye.

A tápokból az alábbi napi felvétellel számolhatunk:

Növendék (4-11 hetes) 110 - 130 g/nap

Kifejlett (11 hét fölött) 120 g/nap

Anya (szoptató, 28 napig) 350 - 380 g/nap.Az etetés és itatás gyakorlata


Az etetõkkel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy rögzítettek, könnyen kezelhetõk és fertõtleníthetõk legyenek. Feltétel még, hogy a nyulak ne tudjanak belefeküdni, beleüríteni, a takarmánypazarlást (kikaparás) is meg kell akadályozni. Az etetésnek minden nap azonos idõpontban kell történnie még étvágy szerinti takarmányozás esetében is. Az etetõkben visszamaradt takarmány szükség szerint eltávolítandó. 


Az etetõ mellett igen fontos a szénazseb is, mivel a szálastakarmányok etetése alapvetõ fontosságú. A szénazsebet az etetõn kívül jól kezelhetõ módon kell elhelyezni. 


Az etetés mellett az itatásra is gondot kell fordítani. A növendék állatok napi vízigénye 0,2-0,5 liter, az anyanyulaké 0,6-0,8 liter, a szoptatás alatt ennél valamivel több. 
Nagy víztartalmú takarmányok etetésekor az ivóvíz szükséglet felét a takarmány biztosíthatja, ivóvízrõl azonban ekkor is gondoskodni kell. A nyiltvízû itatók állategészségügyi és higiéniai szempontból kedvezõtlenek, önitató rendszerek alkalmazása a célravezetõ.


A zöldtakarmányok


A nyulak hajlamosak belőlük többet megenni mint amennyire szükségük lenne, ezért ennek mennyiségét nekünk kell szabályoznunk, különben könnyen elhíznak.  (Én jártam  már így.)

A fiatal zöldtakarmányok a táplálóanyagokat többnyire jól emészthetõ formában tartalmazzák, elõsegítik az ivari életet, kedvezõen hatnak a tejtermelésre, fokozzák a fiókák életképességét.


Sok elõnyük mellett hátrányaik is vannak. 

Nagy víztartalmuk következtében kicsi a táplálóanyag tartalmuk, nehezen tárolhatók, könnyen befüllednek, s ez hasmenést, bélhurutot, felfúvódást válthat ki. A nyulak megázott, nedves zöldtakarmányt sohasem kaphatnak. A friss zöldtakarmányokat célszerû vékony rétegbe terítve 8-10 órán át fonnyasztani.


A pillangósok nyulaink legfontosabb zöldtakarmányai.

Nagy a fehérjetartalmuk, ezért is jelentõsek. Hazánkban a legnagyobb területen a lucernát termesztik, amely nyulaink számára is rendkívül fontos.

Minden elõnye mellett a lucerna etetése óvatosságot is igényel.

A túlságosan friss, fiatal növény hasmenést okozhat.

Jelentõs a mész- és magnéziumtartalma, ezért etetésekor nem szükséges a mészpótlás. Ezzel szemben a bõségesen nyújtott lucerna a nyúl szervezetében foszforhiányt okozhat, tehát a foszfort kiegészítõ készítményekkel pótolni kell.


A réti fû nyulaink egyik legfontosabb takarmánya.

Elõnyei:- Nagyon sokféle növénybõl áll. Ez azért fontos, mert ami tápláló- vagy hatóanyag az egyik növénybõl hiányzik, az a másikban esetleg bõségesen van. A növények tehát kiegészítik egymást és a nyúl harmonikusan kiegyensúlyozott táplálékhoz jut. - A rétifû a legolcsóbb takarmányféleség. Napjainkban  mérlegelnünk kell a takarmányok költségeit. Ha a rétifûhöz ingyen, vagy nagyon olcsón hozzájutunk, érdemes nyáron zöld, télen széna formájában ezt etetni a nyulakkal. Én kihasználom ezt a lehetőséget így nagy mértékben csökken a takarmáyny költsége.


Konyhakerti hulladékok


Nekem miután van kertem, ez is kiegészítő etetés.


A kerti hulladékok mindig nagy szerepet játszottak a  nyulak takarmányozásában. Érthetõ is,mert nagyapám elbeszéléséből tudom, háború után a kerti és háztartási hulladékokon kívül más takarmányt nem tudtak a nyulaknak adni. Nagyon sokféle, másra alig használható, értékes anyagot tudunk a nyulakkal hasznosítani, a változatosság miatt pedig az állatok igen szívesen fogyasztják. A konyhakertekbõl kikerülõ zöldek közül a káposzta és kelkáposzta levelei a legelterjedtebbek. Bármennyire is köztudatba került, hogy a nyúl szereti a káposztát, mégis csak kisebb mennyiség etetését javaslom Sajnos, ezek puffasztanak, zavarokat okozhatnak az emésztésben, néha még az ivari életben is. Ha kertünkben akad,  etethetünk  spenótot, sóskát és salátát, bár ezek is hashajtóak lehetnek. Kaphatnak a nyulak egy-egy gyümölcsöt, fõként almát.(mag nélkül!) Valamennyi ilyen takarmány esetében ügyeljünk a tisztaságra, mert a sáros, szennyes takarmány hasmenést válthat ki.

Levelek, leveles gallyak:  ezekbõl május-augusztus között a rétifûvel csaknem azonos értékû takarmányokat kaphatunk. Legtöbbjük etetése esetében foszfor-kiegészítésrõl kell gondoskodnunk. Többségükben sok a csersav, így nem hashajtók, hanem inkább dugítanak. Sokféle leveles gally jöhet szóba, így általános szabály, hogy kis mennyiségekben adagoljuk.


Répafélék, gyökér és gumóstakarmányok


Ízletes, jól emészthetõ takarmányok, a nyulak szívesen fogyasztják, egyedenként napi 4-6 dkg-nál többet ne adjunk nekik. Miután sok vizet is tartalmaznak.

- A sérült répafélék hamar romlanak, rothadnak, télen könnyen megfagynak. Ilyen állapotban veszélyt jelentenek a nyulak számára. Gyomor- és bélhurutot, hasmenést, felfúvódást válthatnak ki.

- Etetésük elõtt - fõként télen - válogassuk át ezeket. A munkaigényesség ellenére egyenként nézzük meg valamennyit. Célszerû etetés elõtt a répákat megmosni.

Az ilyen takarmányok etetésével egyidõben helyezzünk a nyulak elé nyersrostban gazdag szénaféléket,

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 19
Tegnapi: 20
Heti: 19
Havi: 591
Össz.: 281 822

Látogatottság növelés
Oldal: NYÚL ETETÉSE
ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS - © 2008 - 2018 - haziallat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: haziallat.hupont.hu - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »