ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS

Nyulak, macskák, kutyák,háziállatok, nyúltartás és tenyésztés


kecske_fejes.jpg

A kecskékről sok mindent nem tudok még...

2009 Áprilisában vettük 2 hónaposan a 2 kecskét.

Először Bendegúz került hozzánk, aki azóta "Érett féfikorba" lépett :)

bendeguz1.jpg

Aztán 2 hét elteltével rájöttünk, mit kezdjünk egy bakkecskével, azon túl, hogy megeszik a ház körül mindent ami zöld és ami növény.

Ekkor határoztuk el, hogy miután nálunk minden állat párban van,neki is kell pár

igy jött Mici.

mici1.jpg

Azóta Micike is felnött, mint a képek is mutatják, Ivarérett lett ezért izgatottan várjuk a jövő évet, hogy lesznek-e kicsik.

2009.11.06


http://mindenamikecske.network.hu/


 Amit eddig sikerült megtudnom:

Pároztatás


Ahhoz hogy a kecske tejet adjon pároztatni kell az első ellése után kezd tejet adni.

Ellés


5 hónap vemhesség után az anya kecske le ellik.


Mi a teendő elléskor?

Fontos hogy észre vegyük az előjeleket.:Az anya sokat fekszik a nemi szervéből váladék kezd szivárogni.
A kecske ellése rendszerint gond nélkül lezajlik de azért figyelemmel kell kísérni. Ha 24 óra alatt nem születik meg a kis gida akkor állatorvos segítségét kell kérni. Mert a gida farfekvéses lehet ezért nem tud megszületni (Ha nem kap segítséget akkor az anya és gidája is meghal)

 Fejés 


Az ellés után 14 nappal fogyasztható a kecske tej addig a gidának szánt anyagok vannak benne amitől sárgás színű lesz. Az ember számára ezek az anyagok nem túl egészségesek, erős hasmenést okoznak. Továbbá forraláskor a tej össze esik.

14 nap után már fejhet egy kis tejet,de csak szopás utáni maradékból pár decit mert a picinek kell!!
A kis kecske 2-3 hónaposan éri el a választó kort addigra eszik iszik. Már nem elengedhetetlen neki az anya tej.
Ekkor már elvehetjük az anyától,eladhatjuk,. De ez nem kötelező ha az anya mellett marad felnőt koráig szopik és nem hagy sok tejet :)

 Ha minden meg van! 


Ha minden megvan (Ól,kifutó,takarány,alom,stb). Vegyük meg a kecskét. De milyen fajtát,és milyen korút?

Ha szeretnénk a kecskét nevelni akkor egy választós kis kecskét vegyünk. Ha hús célra akkor mindegy milyen neműt de inkább bakot nagyobbra nő,Értelem szerűen ha tejet szeretnénk akkor jerkét(kislányt vegyünk)

Ha tejet akar termelni a kiskecske tejére kb 1-1.5 évet kell várni az első ellése után.


Tejet de gyorsan mottóval: 


Vegyen egy felnőtt kecskét lehetőleg vemhesen így egy áráért akár 3 kecskéje is lehet! Ellés után 2 héttel már ad tejet a gazdinak is. De igazán csak a kicsi,kicsik leválasztása után miénk az összes tej addig csak a maradék jut nekünk. 

A kecske ól és kifutó 


A kecskét lehetőleg masszív tágas kőólban szállásoljuk el és vastagon almozzuk be szalmával( trágyázni évente egyszer kell)viszont mindig friss szalmát kell rászórni 1-3 naponként.

A kifutó minél nagyobb annál jobb! Semmiképpen se zárjuk állatunkat egy kis lukba ez nem jó neki. A kecske mozgás igénye igen nagy! A kerítés legyen erős masszív mert kedvencünk hajlamos a szökésre kikezdi a kerítés gyenge pontjait és garázdálkodik! 

Mit eszik a kecske


Zöld:

A kecske fő tápláléka a mezei fűfélék.Ezért érdemes legeltetni ha mód van rá.Ott ő kiválogatja ami neki kell! Ha nincs rá mód akkor meg kell szedni neki a szükséges mennyiségű zöldet.Ami kecskénként 2-3 kg vágott zöld, persze nem kell kilóra mérni elég saccolni.A legjobb ha mindig van elötte mit enni ezért ne sajnáljuk az időt és nézzünk rá néha, ha elfogyott tegyünk az etetőjébe utánpótlást.
Milyen zöldet szedjünk? Hát semmi -képpen ne mindig ugyan azt a fajta gazt! A kecske mindent megeszik szinte de hamar ráun egy fűfélére ezért vegyesen szedjük neki. Célszerű zöldet tartalékolni esős napokra mert a vizes fű nem tesz jót neki!

Széna(Szárított mezei fű)

A téli időszakban ez a fő takarmány.Zöld helyett.Összel mikor már nem lehet igazán zöldet gyűjteni fokozatosan szénára kell váltani.Tavasszal fordítva.

Lucerna

A szárított lucerna a másik lehetséges téli takarmány. de ezt mójával lehet etetni mert nehezebben emészthető és bajt kozhat ha túl sokat kap.( Nyáron zöld ként is adható)

Szalma(búza szár)

A széna az alom anyag ezt szórjuk a kecskék alá. Az alom réteges vastag megvédi őt,őket a fagyástól emellet ha gusztusa támad rá meg is eszi amíg tiszta.

Szemes takarmány

búza,kukorica,árpa,stb a kecske mind szereti. Ha lehetőségünk van adjuk neki vegyesen ha választani lell akkor kukoricát adjunk neki legalább 1.5 kg naponta

Egyébb csemegék:

A kecske szereti továbbá a fa leveleket,a kukorica szárat,fa ágakat is leháncsolja(legeltetésnél vigyázzni kell a gyümölcsfákra,szöllőre mert megeszi, elpusztítja mind ha hadjuk!).Szereti továbbá a gyümölcsöket,zöltségeket, a szárított kenyeret(ebből csak keveset kaphat)

A kecskehús


A kecskének nincs olyan része, amelyet ne lehetne hasznosítani. Ennek ellenére hazánkban sokan idegenkednek a kecskehús fogyasztásától. Az alföldi gazdák évszázadok óta foglalkoznak a juh mellett kecsketenyésztéssel is, de a kecsketej feldolgozásának és a tejtermékek kereskedelmi értékesítésének nem alakult ki nálunk hagyománya. Igaz, néhány éve a nagyobb üzletláncok forgalmazni kezdték a kecskesajtot, de a kecskehús üzleti forgalomban nem igen kapható.

Mivel a kecske zsírszövetei a juhokéval ellentétben nem az izomszövetek közé épülnek be, a húsa egyáltalán nem faggyús. A táplálkozástudományi szakemberek egyértelműen bizonyították már a kecskehús magas tápértékét, a kevés zsírt tartalmazó hús könnyű emészthetőségét, ennél fogva feltétlen jelentőségét a diétás étkezésben. Ennek ellenére nálunk nem igazán elterjedt.

Ez nagy bolondság nem tudják mit hagynak ki! A kecske hús  finom és egészséges. Nekem is voltak fenntartásaim a kecske hússal szemben főleg azért mert nagyon szeretem a kecskéimet. De sajnos a szaporulat vágása elkerülhetetlen.(ha kis bakjaink születtek)
A hús ízét leginkább a birkahúshoz lehetne hasonlítani de annál finomabb. Főleg kolbásznak pörköltnek,de a kecskesült is nagyon finom.


folytatás következik...


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 9
Tegnapi: 38
Heti: 9
Havi: 273
Össz.: 287 833

Látogatottság növelés
Oldal: KECSKE
ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS - © 2008 - 2018 - haziallat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: meddig szopik a kiskecske - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »