ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS

Nyulak, macskák, kutyák,háziállatok, nyúltartás és tenyésztés

 

A Kecske tej


A kecsketej egy nagyon finom és egészséges ital.Egészségesebb a hétköznapi tehéntejnél( A házira gondolok)a boltiról ne is beszéljünk.
De mitől egészségesebb a kecske tej a tehéntejnél?

A kulcs a tej összetétele:
1. A kecsketejben lévő tejzsír sokkal apróbb zsírgolyócskák formájában van emulgeálva, mint a tehéntej esetében, ezáltal az emésztőenzimek számára hozzáférhetőbb, emészthetősége jobb. A tehéntejből készült vaj sárga, a kecsketejből készült vaj csaknem fehér. Ennek oka az, hogy míg a tehéntej ß-karotint tartalmaz, addig a kecsketej kész A vitamint.
2. Vitamin tartalmáról HOST (1991) vizsgálatai számolnak be.

Eszerint:

B1 -vitaminból 60-80%-kal

B2 -vitaminból 80%-kal

B6 -vitaminból 600% -kal

D -vitaminból 400%-kal

A -vitaminból 400%-kal többet tartalmaz a tehéntejnél,

és Csapó vizsgálatai szerint több lenne az E-, C-, K vitamin is.

Itt kell megjegyeznem azt, hogy egyes kutatások szerint folsav tartalma csekély, ami a kecsketej hiányosságaként értelmezhető.

A kecsketejben lévő tejfehérjét vizsgálva azt találjuk, hogy a kecsketej az anytejhez hasonló típusú kazeint tartalmaz, így az emészthetőség jobb a tehéntejnék.(Több mint 90%-os, szemben a tehéntej kb. 70%-s emészthetőségével.) Hiányzik belőle a tejallergiáért fehérje szegmens, ezáltal a tejalergiától szenvedők nagy része a kecsketejet megihatja. (Molnár 1996) Különlegessége még, hogy magas az esszenciális aminosav tartalma, így a vele együtt kissebb diatetikai értékű tápanyagok hasznosítása is javul.

                                                                                                                                                                                                                                                                                 Egyszerű sajtrecept

A ˙nyerstejet melegítse kb. 35 c-ra. Tegye bele a tej mennyiségének megfelelő oltót. A tej fél óra alatt megdermed. Ekkor késsel vágja apró darabokra, vagy keveréssel alaposan törje össze. Fél-egy óra alatt a savót kiadja. Nagyon kis lángon, folyamatosan keverve utó kell melegíteni, kb. 42 c-ra. Amikor kis, gumiszerű rögöket kap, merje sajtformába, vagy egyszerűen gyümölcsmosó formába. A savó kicsurog (ez is iható: finom és egészséges). A készülő sajtot többször meg kell fordítani.

24 óra múlva ki lehet venni a formából, sóval vékonyan, egyenletesen be kell dörzsölni.

Készítsünk túrót!


Könnyedén juthatunk friss házi kecske túróhoz.

Ne tegyük hűtőbe a friss tejet hanem hagyjuk állni 2-3 napig míg a tej megalszik.
Forraljuk fel! A túró a forraláskor elkülönül a savótól.


A túrót szűrjük le egy harisnyában,kis lukú
szűrőben. Csöpögtessük le róla teljesen a savót.

Ha lecsöpögött már kész is a friss házi túró :)

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 25
Havi: 552
Össz.: 376 159

Látogatottság növelés
Oldal: KECSKETEJ ÉS SAJT
ÁLLATTARTÁS ÁLLATMENTÉS - © 2008 - 2024 - haziallat.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »